הגעה למומחה קרסול עם כאבים בקרסול

מומחה קרסול נתקל פעמים רבות בפציעות קרסול. הקרסול מעורב בכל פעם שאנו דורכים על כף רגלנו, לכן הקרסול מעורב כמעט בכל ענפי הספורט הקיימים. ישנם ענפים בהם העומס הוא גדול ומשמעותי. לדוגמה בענפי ספורט כמו כדורגל, כדורסל, כדורעף, ריצה, אתלטיקה והתעמלות, בהם הקרסול מעורב בצורה משמעותית מאד. פציעות סביב הקרסול וכף הרגל הן פציעות נפוצות  ביותר בקרב ספורטאים ומגיעות לאורתופד מומחה קרסול. אין כמעט ספורטאי שלא "סובב את הקרסול" לפחות פעם אחת בחייו הספורטיביים. מרבית פציעות הקרסול מטופלות באופן שמרני. כלומר הטיפול כולל מנוחה, קומפרסים קרים ונוגדי כאב בשילוב טיפולי פיזיותרפיה או הזרקות למפרק הקרסול. לעיתים החלפת הנעל או הוספת מדרסים מספיקים כדי לחזור לפעילות ספורטיבית או לפעילות רגילה. אך לעיתים הפגיעה משמעותית או מורכבת יותר ואז יש צורך בהערכת אורתופד מומחה קרסול. 

 

האנטומיה של הקרסול וכף הרגל

אנטומיה של קרסול וכף הרגל
אנטומיה של קרסול וכף הרגל

כללי

הקרסול וכף הרגל נושאים את כל משקל גופנו בכל צעד. כפות הרגליים מספקות משטח דריכה יציב לתנועות אותן אנו רוצים לבצע. הקרסוליים מעבירות את האנרגיה מהקרקע המאוזנת אל הגוף הניצב בזווית 90 מעלות לה. לכן פציעות שונות בקרסול ובכף הרגל משנות את הביומכניקה של ההליכה והריצה התקינה ועשויות לגרום כאבים ולהוריד את היכולת התפקודית.

מבנה גרמי

הקרסול מורכב משלושה מפרקים:

1. המפרק בין עצם השוק לעצם השוקית (טיביה לפיבולה)

2. המפרק בין עצם הטיביה לטאלוס.

3. המפרק בין עצם הפיבולה לטאלוס. 

קצות העצמות של הטיביה והפיבולה נקראות פטישונים – המדיאלי (פנימי) והלטרלי (חיצוני). עצם הטאלוס המצויה במרכז מפרק הקרסול יוצרת מפרק עם הקרסול, עם עצם העקב – קלקנאוס – מתחתיה, ועם עצם גדולה נוספת במרכז כף הרגל – הנביקולה. למעשה עצם העקב יוצרת מפרק עם הטאלוס, ועם עצם גדולה נוספת במרכז כף הרגל – הקובואיד. בנוסף במרכז כף הרגל ישנן שלוש עצמות נוספות  – הקוניפורמים, המהוות בסיס לעצמות המסרקים. שהן בעצם מהוות את הבסיס לאצבעות הרגלים. 

שרירים

השרירים העיקריים המפעילים את הקרסול וכף הרגל מתחילים בגובה השוק. צמודים לשרירים הגידים הנשלחים ונאחזים בכף הרגל. בחלק הקדמי ישנם הגידים המיישרים האחראיים אל הרמת כף הרגל והבהונות. בחלק החיצוני ישנם הגידים הפרונאליים האחראיים למשיכת כף הרגל לצד החיצוני. בצד הפנימי קיימים שרירי התאומים והסולאוס שמהווים את מקור גיד האכילס – שנאחז בחלק האחורי של עצם העקב. שרירי השוק העמוקים עוברים בצד הפנימי של הקרסול ואחראיים להורדת כף הרגל כלפי מטה (פוינט) יחד עם האכילס, ולמשיכת כף הרגל לצד הפנימי לכיוון מרכז הגוף. 

רצועות

הקרסול מיוצב על ידי רצועות בצד החיצוני – הלטרלי, ורצועות בצד הפנימי – המדיאלי. למעשה, הרצועות בצד הלטרלי נחשבות המייצבות החשובות יותר של הקרסול ומייצבות גם בחלק הקדמי וגם בחלק האחורי. מתוך הרצועות החיצוניות, החשובה בהן היא קדמית לקרסול ונקראת ATFL. בצד הפנימי מיוצב הקרסול על ידי קומפלקס רצועות הקרוי דלטואיד. ישנן רצועות נוספות המייצבות את מפרקי מרכז כף הרגל והאצבעות. בנוסף, מרבית הרצועות הנן בחלק הסולייתי של כף הרגל. אלה רצועות קצרות וחזקות מאוד . 

הפסיה הפלנטרית

בחלק התחתון של כף הרגל קיימת רקמה חזקה שנקראת הפלנטר פסיה. מוצאה מקצה עצם העקב והיא מתחברת לאזור ראשי המסרקים. הפסיה משמשת כ"מיתר" בקשת האורכית של כף הרגל ומסייעת לשפר את העברת האנרגיה בהליכה.