ניתוח לשחזור רצועה בקרסול

פציעת רצועת הקרסול עשויה לקרות עקב פציעה ישירה לקרסול, או בעקבות סיבוב הקרסול במהלך פעילות ספורט. או בעקבות פעילות פיזית, או תנודות חדות במשטח של הרגל – למשל נפילה מגובה. היא יכולה להתבטא בכאב, דלקת, או נפיחות באזור הקרסול. 

הנך מיועד/ת לניתוח לשחזור הרצועה/ות המייצבת/ות  של הקרסול. (ATFL, CFL). מטרת הניתוח הנה להחזיר לקרסול את יציבותו – כבסיס לעמידה של הגוף כולו. כמו כן מיועד לסייע בשימור סחוס המפרק ולהחזיר את המטופל לתפקוד תקין. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בפעילות ספורט או ספורטאי. בניתוח מותח המנתח את הרצועות הפגועות מחדש ומעגן אותן לעצם. על התיקון מוסיף לעיתים המנתח מבנה מקבע נוסף. המבנה מכונה "אינטרנל ברייסינג" המשמש כחגורת בטיחות לתיקון.

סממנים לפציעה ברצועה בקרסול

פציעת רצועת הקרסול עשויה לקרות עקב עיקום הרגל, או פגיעה ישירה בקרסול. יכול שתהיה בעקבות פעילות ספורט, פעילות פיזית או תנודות חדות במשטח של הרגל. היא יכולה להתבטא בצורת כאב, דלקת, או נפיחות באזור הקרסול.

מתי נדרש ניתוח רצועה בקרסול 

אורטופד ספורט יוכל לאבחן מתי נדרש ניתוח רצועה בקרסול על מנת לאפשר חזרה לפעילות ספורטיבית עצימה או אפילו לשם חזרה לפעולות יומיות של כל אדם. למשל כאשר מדובר בפציעה חמורה מאוד, בה צפיפות הרצועה נפגעת באופן חמור. או כאשר קיים שבר בקרסול יחד עם פציעת רצועה בקרסול. 

הניתוח יבוצע כאשר מדובר בפציעה חמורה מאוד, כשצמיחת הצפיפות ברצועה נפגעת באופן חמור, או כשקיים שבר בקרסול יחד עם פציעת רצועת הקרסול. בניתוח, הרופא עשוי לתקן את הרצועה, לשחזר את יציבותה ואולי לתקן גם כל נזק נוסף שנגרם לרגל.

ניתוח רצועה בקרסול הוא פרוצדורה רפואית שבה מתבצע תיקון של רצועת הקרסול הפגועה. רצועת הקרסול היא רצועה חיצונית שבעצם המחברת בין עצם הפיה לרצועת הסיביות שבצד החיצוני של הרגל. היא חשובה לתמיכה וליציבות של הקרסול בעת הליכה ובעת פעולות ספורט.

הרדמה ומשך הניתוח

הניתוח מבוצע לרוב בהרדמה כללית. בנוסף מבוצעת הרדמה מקומית של הקרסול. משך הניתוח נע בין 40-60 דקות. יש להוסיף לכך את זמן ההרדמה וההתעוררות מהניתוח.

ניתוח ארטרוסקופי לטיפול ברצועה בקרסול

ניתוח ארטרוסקופי של הקרסול עשוי להתבצע כדי לתקן פציעות כגון נזקים לרצועות, שברים, דלקות או בעיות נתיבים בתוך המפרק. תהליך ההחלמה אחרי הניתוח יכול להכלול פיזיותרפיה ותרגולים שיעזרו בשחזור התנועה והיכולת התפקודית של הקרסול.

בשלב הראשון מבוצעת הרדמה והשלמת הכיסוי הסטרילי. לאחר מכן מחדיר המנתח לקרסול מצלמה זעירה (ארטרוסקופ). ע"י הארטרוסקופ סורק את המפרק והמבנים השונים שבו. (סחוס מפרקי, רצועות). הבחינה הארטרוסקופית מאפשרת למנתח לבצע תיקונים קטנים ומדויקים. 

לאחר סקירת המפרק, מטופלים המימצאים במפרק וכן מבוצע ניקוי תהליכים דלקתיים. המנתח מבצע חתך עורי בקדמת הפטישון החיצוני. באזור הרצועה הפגועה והקפסולה המנותקת מהפטישון. ואז תופר מחדש את הקפסולה לפטישון תוך שימוש בעוגנים יעודיים ובמתח מתאים. לאחר מכן מבצע קידוח עוגן נוסף בפטישון המכיל סרט מחומר לא נספג, שמקובע בצידו האחר לעצם הטאלוס – על מהלך הרצועה המייצבת הלטרלית (ATFL). זוהי ההגנה על התיקון – אינטרנל ברייסינג. לקראת סיום יבדוק המנתח טווחי התנועה ויציבות הקרסול בחדר הניתוח. החתכים נסגרים בתפרים . 

בסיום הניתוח יזריק חומר מאלחש לקרסול ולאזור תיקון היציבות. חבישת הקרסול ולעיתים רחוקות יקובע הקרסול בסד גבס בסוף הניתוח.  

יתרונות הניתוח הארטרוסקופי הן שהוא פחות מורכב ומאפשר החלמה מהירה יותר. כמו כן פחות כאבים בזמן ההתאוששות וההחלמה מן הניתוח וצורך באשפוז קצר טווח בלבד לעומת הניתוח הפתוח המסורתי.

ניתוח רצועה בקרסול בגישה הפתוחה

בעת ניתוח פתוח, מדובר בפרוצדורה רפואית בה האורטופד יפתח את העור והרקמות הרכות שמקיפות את הקרסול. על מנת להגיע בגישה ישירה לפנים המפרק. ועל מנת לתקן פציעות או בעיות רפואיות שברקמות הקרסול.

הניתוח הפתוח נדרש במקרים שבהם הפציעה או הבעיה בקרסול היא גדולה או מורכבת (למשל אחרי תאונת דרכים). וכאשר לא ניתן לטפל בפציעה באמצעות ניתוח ארטרוסקופי. בעקבות זאת, הניתוח הפתוח נדרש כאשר ישנם שברים מורכבים בעצם הקרסול, פציעות רבות ומורכבות בציר הקרסול, או כאשר יש צורך בתיקון מבני רקמות רכות ברצועות או במפרק עצמו.

בניתוח הפתוח, הרופא הכירורג יפתח חתך בעור וברקמות הרכות סביב הקרסול. כך תהיה גישה לאזור הפנים של המפרק. לאחר כך, הוא יבצע את התיקון הדרוש בניתוח תיקון רצועות קרסול פגומות. כמו כן טיפול בבעיות רפואיות נוספות אם יתגלו במהלך הניתוח – דוגמת שבר בקרסול.

החידושים והתקדמות בטכנולוגיה ובשיטות כירורגיות יכולים להפוך את הניתוח הפתוח לאפשרות פחות פופולרית בעתיד, אך הוא נשמר כיום כפתרון חשוב. הניתוח הפתוח בקרסול נדרש במקרים מסוימים ומורכבים של פציעות ובעיות בקרסול. 

המלצות לימים הראשונים שלאחר הניתוח

אחרי הניתוח לתיקון רצועת הקרסול, עשויים להיות דרושים פיזיותרפיה ואימונים תחת השגחה. זאת על מנת לחזור לפעילות רגילה ובהדרגה גם לפעילות ספורט עצימה. עיקר הטיפול אחרי הניתוח כולל חיזוק שרירים, ושיפור יכולת התנועה והיציבות. וכמובן יבוצע במסגרת פיזיותרפיה. 

לאחר הניתוח אין לדרוך על הרגל עד הביקורת הראשונה. יש להשתמש בקביים ולדרוך על הרגל הבריאה.  

  • חשוב לקרר הקרסול עם קרח (שקיות תירס קפוא למשל) במהלך השבועיים שלאחר הניתוח. ניתן ליטול משככי כאבים לפי צורך.
  • אין להרטיב החתכים ביומיים הראשונים. לאחר מכן, ניתן לשטוף החתכים במקלחת. אין להכנס לבריכה או לים בשבועיים הראשונים לאחר הניתוח. ניתן לבצע מקלחת בישיבה עם רגל מורמת על שרפרף.
  • פיזיותרפיה יש להתחיל מיד בסיום הניתוח בשבוע הראשון. יש להשתמש בפרוטוקול יעודי לניתוח תיקון רצועות הקרסול. יש להתחיל להפעיל את הקרסול באופן עצמאי לפשיטה וכפיפה ( "פלקס/פוינט") החל מיומיים לאחר הניתוח.

 ** בכל מקרה של עליית חום מעל 38 מעלות, נפיחות קשה בברך או כאבים בלתי נסבלים יש ליצור קשר עם הרופא המנתח **

חזרה לשגרה לאחר ניתוח תיקון רצועות ויציבות הקרסול

השיקום המלא מניתוח לתיקון רצועות הקרסול אורך כ 3-4 חודשים. דריכה מלאה מותרת שבועיים לאחר הניתוח תוך שימוש בתומך קרסול קשיח בשלב הראשון. התקדמות התפקוד תלויה בשלבי השיקום הפיזיותרפי. חזרה לתפקוד יומיומי רגיל צפויה כשבועיים לאחר הניתוח. נהיגה אפשרית כאשר ההליכה תקינה ולא כאבים. חזרה לספורט מלא ללא הגבלה 3-4 חודשים לאחר הניתוח. 

מצורפים

Similar Posts

4 Comments

  1. האם אני יכולה לנסוע לחול וללכת בעיר לאחר חודשיים מהניתוח?

    1. שלום רב – בהחלט. בכל ניתוח יכולים להיות סיבוכים כמו זיהום, פגיעה בכלי דם ועצבים, כאבים, פגיעה בסחוס, הדבקויות במפרק והגבלה בתנועות הקרסול. יכול להיות גם כשל של הניתוח. מצד שני צריך לזכור שההמלצה לניתוח מגיעה עקב בעיה שמפריעה מאוד בתפקוד ולכן תמיד צריך לשקול את המצב הנתון מול התועלת הצפויה בניתוח, וכן את נסיונו של המנתח בביצוע ניתוחים כאלה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *