פתולוגיות בציר הברך – מבוא

פתולוגיות בציר הברך. ​חלוקת העומסים בברך מאוזנת כאשר העצמות נמצאות בעמדה אנטומית תקינה זו מול זו. כאשר ישנו שינוי במנח העצמות בברך יהיו אזורים שירגישו עומס גבוה יותר מהרצוי. עומס כזה עשוי להביא לשחיקת סחוס מוגברת ולנזק למבנים אחרים בברך.

גורמי הפתולוגיה

ציר הברך יכול להיות תקין ואז במבט מלפנים הרגל תראה ישרה. כאשר הברך נוטה לכיוון המרכז, "רגלי X"  הדבר נקרא "ברך ואלגוס". במקרה זה יהיה עומס גבוה יותר משמעותית על הצד החיצוני הלטרלי של הברך. כאשר הברך נוטה לכיוון חיצוני – "רגלי O"  הדבר נקרא "ברך וארוס" ואז יהיה עומס גבוה יותר משמעותית על הצד הפנימי המדיאלי של הברך. 

תסמינים בברך

פתולוגיות בציר הברך מאופיינים בכאבים בצד מסויים של הברך – בו יש עומס גדול יותר. לעיתים בזווית גדולה מאוד ישנה מתיחה של הרצועות וקופסית המפרק ועם הזמן תתפתח חוסר יציבות תפקודית. בנוסף יופיעו סימני שחיקת סחוס. לעיתים הבעיה בציר הברך הנה חלק מבעיה אחרת – רצועתית למשל. 

אבחון פתולוגיה בברך

לרוב בדיקה פיזיקלית וצילום רנטגן בעמידה מספיקים לאבחון. לעיתים יש צורך ב MRI להערכת הסחוס המפרקי והרצועות. 

הטיפול

טיפול שמרני מיועד להקלת כאבים ואינו יכול לפתור בעיה מכנית. במטופלים עם עיוות ציר הברך יש צורך לתקן את הציר – לנסר את העצם ולתקן את הציר. ובכך בעצם להעביר עומס מאזור פגוע לאזור תקין. בברך וארוס – הניתוח נעשה בעצם השוק ונקרא HIGH TIBIAL OSTEOTOMY וכאשר הברך היא ברך ואלגוס – התיקון נעשה בעצם הירך ונקרא DISTAL FEMORAL OSTEOTOMY. לעיתים יהיה שילוב של ניתוח תיקון ציר וניתוח נוסף – השתלת סחוס או שחזור רצועות. במקרים קשים יותר, ובמטופלים בגיל מתקדם – מעל 50, ייתכן שיהיה צורך בהחלפת מפרק הברך.

Similar Posts

2 Comments

  1. יש לי שאלה לבן של חברתי גילו גלומוס תומור. (האים זה סרטן)
    לא כתוב כלום על זה בכתבה שלך. תוכל לענות לי. צריך ניתוח האבראה אך היא? תודה..המייל שלי
    rona2842@gmail.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *