פריקת פיקה

כללי

פריקת פיקה וחוסר יציבות של הפיקה. הפיקה היא למעשה עצם ש"צפה" בתוך גיד – שתחילתו בגיד הארבע ראשי וסופו בחיבור גיד הפיקה לשוק. מעבר לגיד מאזנות את תנועת הפיקה שתי רצועות – רצועת פיקה-ירך צידית פנימית – MPFL, ורצועת פיקה-ירך צידית חיצונית – LPFL. סך הכוחות הפועלים על הפיקה מושכים אותה לצד החיצוני עליון של הברך. הפיקה יוצרת מפרק עם עצם הירך החל מ 20 מע' כיפוף של הברך. 

לפיקה תפקיד חשוב מאוד בפעילות  מנגנון היישור של הברך. חשוב להבדיל בין פריקת פיקה בברך לבין פריקת ברך. פריקת ברך היא פגיעה טראומתית קשה ביותר עם נזק למספר רצועות וסיכון לפגיעה בעצבים ובכלי דם.

תפקיד

לפיקה תפקיד חשוב מאוד בפעילות מנגנון היישור של הברך. 

גורמים

פריקת פיקת ברך וחוסר יציבות של הפיקה נובע ממספר גורמים. הנפוץ יותר הוא טראומה ישירה לפיקה המוציאה אותה ממקומה. גורמים נוספים הם גמישות יתר ושינויים במבנה האנטומי. מבנה של הפיקה עצמה, של עצם הירך ומבנה פרק הברך עצמו. לעיתים השינוי אינו במפרק עצמו. למשל שינוי במנח מפרק הירך, המשפיע ישירות על אזור הברך.  מרבית פריקות הפיקה הנן לצד החיצוני של הברך. 

תסמינים

בפריקת פיקה חריפה ניתן לראות את הפיקה מחוץ למפרק הברך. ישנם כאבים סביב פיקת הברך ובקדמת הברך. בבדיקה פיזיקלית ניתן לראות ירידה בריסון הפיקה וכאב בתנועות מסוימות – הנקראות מבחן חרדה חיובי. אי יציבות של הפיקה מתבטאת בתנועה שלה מחוץ למסלול התנועה האנטומי, מנח חיצוני יותר של הפיקה על הברך, כאבים ותחושת חסר יציבות של הפיקה בפעילות.   

פריקת פיקת הברך

אבחון

בדיקה פיזיקלית מדוקדקת מעלה את החשד הראשוני. צילומי רנטגן במנחים יעודיים , בדיקת MRI של הברך ולעיתים בדיקות משלימות כגון צילום רגל לכל אורכה או CT נדרשים להשלמת האבחון והחלטה על המשך הטיפול. 

טיפול

פריקת פיקה טראומתית ראשונה מטופלת שמרנית – בתומך ברך יעודי לפריקות פיקה, פיזיותרפיה ונוגדי כאב. לרוב טיפול זה מספק. במקרים אחרים יהיה צורך בטיפול ניתוחי. להלן פירוט המקרים:

  • כשל של טיפול שמרני
  • חסר יציבות כרוני של הפיקה
  • גמישות יתר או בעיה במבנה האנטומי

הטיפול הניתוחי מתבסס על שחזור הרצועה המייצבת שנפגעת בפריקת הפיקה – ה MPFL. לעיתים גם תיקון גרמי – הזזת אזור חיבור גיד הפיקה (אוסטאוטומית פולקרסון או אלמסלי ). ולעיתים תיקון מנח האזור המפרקי של עצם הירך  – טרוכלאופלסטיה. במקרים חריגים בפריקת הברך, בהם ישנה פגיעה גרמית וגופים חופשיים – יש צורך לבצע ארטרוסקופיה להוצאת הגופים החופשיים גם ללא התייחסות למנח הפיקה עצמה.

Similar Posts

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *