כללי

פגיעות סחוס בברך הן בעייתיות. זאת כיוון שלסחוס קשה מאוד, עד בלתי אפשרי להחלים מפגיעות משמעותיות בסחוס. תפקיד הסחוס הוא לאפשר תנועה חלקה של המפרקים – עצם כנגד עצם, מעין חומר סיכוך בין העצמות.

גורמים

פגיעות סחוס בברך יכולות לקרות עקב מספר גורמים: שחיקת סחוסים כתלות בגיל או מחלות שונות כמו מחלת פרקים. בעת טראומה לברך. בעת עומסים על הברך. בהקשר של מבנה וציר הברך. פגיעה בסחוס יכולה להיות ממוקמת או מפושטת, ניוונית או דלקתית. 

תסמינים

פגיעה בסחוס הברך מאופיינת בכאבים ונפיחות, כתוצאה מהפרשת נוזל מוגברת בתוך הברך. יהיו כאבים בהנעת הברך ולעיתים כאבים באזורים ממוקדים. במידה שישנם חלקים חופשיים הנעים בברך, יהיו קליקים או נעילות של הברך. 

אבחון

צילום רנטגן של הברך וMRI של הברך מסייעים להשלים את האבחון. 

טיפול שמרני

פגיעות סחוס קטנות ללא הפרעה תפקודית משמעותית יטופלו שמרנית. ישנן טכניקות בפיזיותרפיה המיועדות להסטת העומס מהאזור הפגוע ושיפור הפעלת הברך. פתרונות נוספים הן הזרקות של חומרים שתפקידם לשפר סיכה של הברך. הזרקה מתאימה היא של חומצה היאלורונית. הזרקה של PRP או הזרקת אורטוקין. המטרה להקטין התהליך הדלקתי המחמיר ואת התדרדרות הפגיעה הסחוסית. 

טיפול ניתוחי

טיפול ניתוחי בפגיעות סחוס בברך יגיע לרוב לאחר כשל של הטיפול השמרני. או כאשר ישנה פגיעה משמעותית שטיפול שמרני אינו מתאים לה. 

לעיתים מספיקה הטריה ארטרוסקופית והוצאת אזורי סחוסי חופשיים. לעיתים יש צורך גם בביצוע קידוחים בעצם באזור הנזק הסחוסי (Drilling או מיקרו שברים). לעיתים נדרשת השתלת סחוס באחת משלושת הדרכים:

  • בפגיעות במטופל צעיר ניתן להשתיל סחוס מהמטופל עצמו. הסחוס יילקח מאזור אחר בברך, שאינו נושא משקל, בטכניקה שנקראת OATS.
  • השתלה מתורם – שתל אוסטאוכונדרלי.
  • השתלת תחליף סחוס סינטטי.

תהליך השיקום לאחר השתלת סחוסים הוא תהליך ארוך ואיטי. במטופלים מבוגרים יותר עם שחיקה מפושטת במדור מסויים בברך ניתן לבצע ניתוח להורדת העומס ותיקון ציר הברך. כאשר השחיקה מפושטת בכל מדורי הברך הפתרון עשוי להיות ניתוח להחלפת מפרק הברך. 

Similar Posts

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *