אורתופד מומחה ברך
אין ספורטאי שאינו מכיר את תחושת הבהלה או האכזבה. לפתע מופיעים כאבים בברך. דווקא ברגע חשוב במהלך אימון או תחרות. כאבים בברכיים יכולים להגביל מאוד בתפקוד, גם לספורטאים וגם למי שאינו ספורטאי. זוהי אחת התלונות הנפוצות בהגעה לאורתופד בכלל ואורתופד הספורט בפרט. למעשה תחושת הכאב יכולה להיות מפושטת או ממוקדת. כמו כן הכאב יכול להיות קשור לפעילות או שיופיע אחריה. לעיתים יופיע לאחר חבלה, או כתוצאה מתנועה לא טובה. לפעמים מעומס יתר על הברך. תיתכן ותופיע נפיחות בברך ולעיתים תהיה גם הגבלה בתנועה. הכאב בברך עשוי להיות מוקרן מאזורים אחרים כמו מפרק הירך. הפציעה יכולה להיות חלק ממנגנון אחר, כמו למשל פריצת דיסק בעמוד השדרה המותני.
גישה בסיסית לטיפול בכאבי הברכיים היא טיפול ראשוני בנוגדי כאב. יחד עם הפחתת עומס הפעילות. טיפול פיזיותרפי עשוי בהחלט לסייע לפתרון הבעיה. ניתן לעיין בתפריט הברך, להמלצות לטיפול פיזיותרפי לתרגול עצמי מטעם ה AAOS או פתרונות פיזיותרפיים נוספים. במקרים הבאים מומלץ לפנות לאורטופד מומחה ברך:
- אין שיפור לבעיה לאחר מספר ימי מנוחה
- יש הגבלה משמעותית בתפקוד
- בעת חבלה וכתוצאה ממנה פגיעה טראומתית בברך.
האנטומיה של מפרק הברך
הברך היא מפרק צירי מורכב. דרך הברך עובר הכוח הדוחף להתקדמות מהקרקע, נבלמים זעזועים ומבוצעות תנועות מורכבות.
סוגי הפציעות בברך יכולות להיות סביב השרירים, העצמות, הרצועות, הפיקה, והסחוסים.
להלן יפורט המבנה האנטומי לפי שרירים, עצמות, רצועות וסחוסים בברך
מבנה הברך – שרירים:
הברך מופעלת על ידי מספר רב של שרירים. בקדמת הירך נמצא השריר ה 4 ראשי (QUADRICEPS). תפקידו של השריר ליישר את הברך ואת השוק. בחלק האחורי נמצאים שרירי הירך האחורית – ההמסטרינגס. שתפקידם לכופף את הברך ואת השוק. חלק משרירי הירך האחורית עוברים לפנים בצד הפנימי של הברך ומתחברים לשוק מלפנים. שרירי התאומים מתחברים בחלק האחורי של עצם הירך ומסייעים לכיפוף הברך ולאיזון תנועות.
עצמות הברך:
מבנה ברך מורכב מ 3 מפרקים : המפרק בין עצם הירך לעצם השוק, המפרק בין עצם הפיקה לעצם הירך – הפטלו-פמורלי, והמפרק בין עצם השוק לעצם השוקית. סופה של כל עצם מכוסה בסחוס חלק. אשר תפקידו לאפשר תנועה חלקה בין העצמות.
רצועות בברכיים:
רצועות אלסטיות דואגות לייצוב מפרק הברך. במרכז הברך קיימות שתי רצועות מוצלבות זו לזו. אחת מהן היא הרצועה הצולבת הקדמית (ACL). והשניה רצועה צולבת אחורית (PCL). תפקידן של רצועות אלה, לחבר בין עצם הירך לעצם השוק. בנוסף להן משני צידי הברך ישנן רצועות צידיות מייצבות. רצועה מייצבת הצידית פנימית (MCL) המחברת בין עצם הירך לעצם השוק. וכן הרצועה המייצבת הצידית חיצונית (LCL) המחברת בין עצם הירך לעצם השוקית. קרע או מתיחה של אחת הרצועות (או יותר) עלול לגרום לתחושת כאבים בברכיים. כמומחה ברך, ניתן לציין שבמטופלים שאינם ספורטאי עילית, מרבית הפציעות בברכיים מסתיימות ללא ניתוח!
הפיקה ומנגנון הישור:
אי יציבות הפיקה עלולה לגרום לכאב בברך. הפיקה היא עצם צפה – ססמואידית – הנמצאת במעבר בין גיד השריר הארבע ראשי לגיד הפיקה. היא מהווה מעין "גלגלת" המשפרת את היכולת של שריר הארבע ראשי ליישר את הברך. את הפיקה מצפה סחוס בצידה הפנימי למניעת שחיקה. ולמעשה יוצר מימשק עם עצם הירך מ 20 מע' כיפוף. הפיקה מיוצבת על ידי גיד הארבע ראשי בחלקה העליון וגיד הפיקה בחלקה התחתון. בנוסף גם לה רצועות מייצבות. הרצועה המייצבת הפנימית (MPFL) והרצועה המייצבת החיצונית (LPFL).
מניסקוסים:
בברך שני מניסקוסים – סהרונים בעברית. המניסקוס הוא מבנה סיבי-סחוסי המחובר למשטח המפרקי של השוק. המניסקוסים מהווים בולמי זעזועים ומסילות לתנועות הברך. והם למעשה שומרים על הסחוס המפרקי. שחיקת המניסקוסים עלולה לגרום לכאבים בברכיים.