הנחיות ד"ר רשף לימים הראשונים לאחר ניתוח ארטרוסקופית קרסול אחורית
דף מידע למנותח לאחר ארטרוסקופיית קרסול אחורית וכריתת אוסטריגונום
שלום רב,
לפני מספר שעות עברת ניתוח ארטרוסקופיה של החלק האחורי של מפרק הקרסול וכריתת אוס טריגונום. במהלך הניתוח בוצעו שני חתכים ליד גיד האכילס, הוכנסו מצלמה זעירה וכלי עבודה ובוצעה הטריה של החלק האחורי של המפרק וכריתת העצם הבולטת. מידע על הפעולות המדוייקות שבוצעו בניתוח ינתן בביקורת הראשונה אצל ד"ר רשף. מטרת דף זה הנה לתת לך מידע על ההתנהלות בתקופה שלאחר הניתוח.
היום הראשון שלאחר הניתוח:
1. מותרת דריכה מלאה על הרגל. יש להיעזר בקביים להליכה בימים הראשונים שלאחר הניתוח.
2. אין לפתוח את החבישות שעל הקרסול. אין להרטיב את חבישה.
3. יש לבצע קומפרסים של קרח על הקרסול המנותח. הקומפרסים מבוצעים על החבישה שעל קרסול ומכוונים לחלק האחורי. יש לבצע קומפרס קרח במשך 20 דקות כל 3 שעות. ניתן להשתמש בשקיות של ירקות קפואים, שקיות קרח או מכשירים יעודיים לקומפרסים של קרח. יש לבצע את הקומפרס בישיבה או שכיבה כאשר העקב מונח על הקרח או שהקרח עוטף את החלק האחורי של הקרסול.
4. תרופות להקלת כאבים. בחומר הרפואי שנמסר לך בשחרור מבית החולים ישנו מרשם לתרופות להקלת כאב. יש להשתמש בתרופות אלה , לפי הוראות המרשם. לעיתים מבוצעת הרדמה אזורית של הקרסול במהלך הניתוח ואז אין כאבים ביממה הראשונה אך הכאבים מופיעים עם חלוף ההרדמה האזורית. לרוב הכאבים חזקים יותר בשבוע הראשון לאחר הניתוח, ופוחתים משמעותית לאחר מכן. אם אין כאבים – אין חובה לקחת התרופות אלא אם נרשמה לכך הוראה מפורשת במכתב השחרור.
5. פיזיותרפיה. יש להתחיל את טיפולי השיקום בפיזיותרפיה במהלך השבוע הראשון שלאחר הניתוח. פרוטוקול הפיזיותרפיה נמצא באתר של דר רשף. יש להורידו ולתת לפיזיותרפיסט המטפל. יש להתחיל הפעלה לכיפוף גבי (פלקס) וכיפוף כפי (פוינט) כבר ביום הראשון לאחר הנתוח, יש להפעיל את הקרסול באופן אקטיבי ופסיבית.
6. הגבלות תפקודיות. אין לנהוג באופן עצמאי לאחר הניתוח עד הביקורת הראשונה. יש להגביל את הניידות לניידות הנדרשת לתפקוד יומיומי בלבד – שימוש בשירותים, התניידות בין חדרי הבית וכדומה. כאשר אין מתניידים יש להשאר בשכיבה כאשר הרגל מורמת מעל גובה הלב – להורדת נפיחות והקלת כאב.
היום השני לאחר הניתוח – ועד הביקורת הראשונה אצל ד"ר רשף כשבועיים לאחר הניתוח:
1. דריכה מלאה על הרגל המנותחת בתמיכת קביים לפי צורך.
2. בעת מקלחת, יש להוריד את החבישה לגמרי. במרבית המקרים, משתמש ד"ר רשף בתפרים נמסים המכוסים בפלסטרים דקים ועדינים על העור. אין להוריד פלסטרים אלה באופן יזום אך ניתן להרטיבם בחופשיות. יש לרחוץ את הקרסול בייסודיות עם מים וסבון ולייבש היטב. יש להחזיר חבישה אלסטית. במידה שהעור נתפר בתפרי ניילון או סיכות – ניתן להרטיבם בחופשיות ואין מניעה לרחוץ את הברך במים וסבון.
לאחר הפעם הראשונה, ניתן לרחוץ הקרסול בחופשיות באופן שתואר כאן.
3. יש להמשיך בקומפרסים של הקרח עד לביקורת הראשונה אצל ד"ר רשף.
4. תרופות להקלת כאבים – יש להמשיך ולהשתמש בתרופות להקלת כאבים לפי המרשם שניתן במכתב השחרור. במקרים רבים הכאב בימים השני והשלישי לאחר הנתוח חזק יותר והדבר תקין בהחלט.
5. פיזיותרפיה – יש להתחיל טיפולי פיזיותרפיה מסודרים במהלך השבוע הראשון לאחר הניתוח. במקביל יש לבצע תרגול עצמי כפי שהוסבר קודם לכן ובמקביל לעבוד עם פיזיותרפיסט.
6. הגבלות תפקודיות – ללא שינוי עד הביקורת .
הביקורת הראשונה לאחר הניתוח תיערך כשבועיים לאחר הניתוח. שם ניתן יהיה לשאול את כל השאלות ותינתן תכנית להמשך השיקום.
בכל שאלה או בעיה בנוגע לקרסול המנותח, יש ליצור קשר עם ד"ר רשף. מספר הטלפון ניתן על ידו במכתב השחרור מן הניתוח.
אנו מאחלים לך החלמה מהירה ומלאה.
מרפאת ד"ר נועם רשף