הזרקת סטרואידים
מהו טיפול הזרקת סטרואידים ?
הזרקת סטרואידים נחשבת טיפול יעיל וזול בהקלת כאבים. סטרואיד הוא הורמון סינטטי. ישנם מספר סטרואידים מאושרים להזרקה. ניתן להזריק סטרואידים בשילוב חומר מאלחש או ללא. לרוב, הזרקת הסטרואידים מתבצעת לנקודת עיקר הכאב או לתוך הפתולוגיה הידועה. במקרים אחרים יש צורך בהכוונת אולטראסאונד, תחת שיקוף.
למי הטיפול מתאים ?
סטרואידים הם חומרים בעלי יעילות גבוהה כנוגדי דלקת וכאב. ונחשבים חומרים נפוצים בתחום ההזרקות. הזרקת סטרואידים יעילה על רקע בעיות אורטופדיות שונות המפורטות.
- סטרואידים מוזרקים לדלקות כרוניות בגידים.
- למפרקים עם שחיקת סחוס (אוסטאוארטריטיס)
- לדלקות של רקמות רכות ("בורסיטיס")
- לאזורי כאב שונים – למשל צלקת כואבת או מורטון נוירומה.
- לטיפול בדורבן.
הזרקת סטרואידים אינה מקובלת לתוך הגידים עצמם אלא רק סביבם. זאת עקב החשש לפגיעה עתידית באיכות הגיד. סטרואידים ידועים כתרופה שמעלה את רמת הסוכר ואת לחץ הדם. לכן הזרקת סטרואידים אינה מומלצת למטופלים הסובלים מבעיות אלה.
התהליך
הזרקה אחת למקום הכאב. חזרה על הזרקה פעם ב 6 חודשים לפי הצורך. לא מומלץ לחזור לעיתים קרובות עקב החשש להרחבת קרעים של הרצועה, כמו גם האפשרות של אטרופיה של כרית השומן.
המלצות לאחר הזרקת סטרואידים
- ניתן לחזור לפעילות רגילה באופן מידי.
- אפשר לנהוג לאחר הזריקה באופן עצמאי.
- תיתכן תחושת אי נוחות במפרק אליו הוזרק החומר, עד שבוע ימים לאחר ההזרקה.
- סטרואידים עשויים לגרום לתחושת עוררות והפרעת שינה (HIGH). בעיקר בימים הראשונים לאחר ההזרקה.
- סטרואידים עשויים לגרום ל"הסמקה" של אזור ההזרקה. בעיקר אצל נשים. לעיתים עלולים לגרום לפיגמנטציה בהירה בעור באזור ההזרקה.
- בכל מקרה של אודם, עליית חום או נפיחות מקומית יש להודיע מיד לד”ר רשף.
- במידה ולא חל שפור למרות הטיפול, ובמידה והסבל רב, יש מקום להזרקה של PRP , חומצה היאלורונית או אורטוקין כתלות באיזור הפגיעה ו/או לשקול טיפול ניתוחי. לרוב הטיפול הניתוחי יהיה ארטרוסקופי (באמצעות ניקובים זעירים בגוף) ולא בגישה הפתוחה.