המונח "דורבן" בעברית נובע מהעובדה שבחלק מהמטופלים בצילום רנטגן נמצא זיז עצם בעקב. עם זאת – אין כל קשר בין הזיז לבין הפתולוגיה. מדובר בדלקת באיזור הפלנטר פסאיטיס (המכונה "דורבן"). דלקת של רקמת חיבור המקשרת את עצם העקב עם בסיס הבהונות. לרקמה, שנקראת "פלנטר פסיה" תפקיד חשוב בכף הרגל. הרקמה משמשת מעין "מיתר בקשת" כאשר הקשת מורכבת מעצמות כף הרגל. אזורי החיבור של הפסיה לעצמות מעבירים כוחות גבוהים מאוד, ואספקת הדם לשם דלה. לכן – כאשר נוצרת דלקת קשה מאוד להיפטר ממנה.
הגורמים לדורבן בכף הרגל:
הגורם העיקרי ל"דורבן"- פלנטר פסאיטיס הנו שימוש יתר. כלומר פעילות מעבר ליכולת הרקמה להרפא. גורמי סיכון נוספים הם כף רגל שטוחה. הגבלה בתנועות הקרסול או המפרק הסובטלרי. גיד אכילס קצר. ישנן עבודות בהן יש היארעות גבוהה יותר אצל נשים.
תסמינים לדורבן:
הכאב לרוב מרוכז בצד הפנימי של כף הרגל באזור העקב. הכאב קשה ביותר בצעדים הראשונים בבוקר. לאחר שנת הלילה או לאחר מנוחה והתחלת הליכה. לרוב הכאב חולף לאחר מספר דקות. פעילות ספורטיבית כשלעצמה לא מחמירה את הכאב בשלב הראשון, הכאב מופיע לאחר מנוחה מהפעילות. במצבים קשים יותר הכאב קבוע אך מורגשת הקלה לאחר הצעדים הראשונים. פעילות ספורטיבית אינה נוחה בגלל הכאב.
אבחון:
האבחנה של פלנטר פסאיטיס הנה קלינית לפי בדיקה פיסיקלית. בצילום רנטגן ניתן לראות לעיתים זיז עצם – שלרוב אינו קשור לפתולוגיה. בדיקות US ו MRI יראו עיבוי של הפסיה הפלנטרית – דבר המעיד על דלקת, ולעיתים קרעים קטנים בפסיה ותגובה של עצם העקב לדלקת.
טיפול בדורבן בכף הרגל:
פלנטר פסאיטיס היא תהליך שיעבור לבד, אם ניתן לו זמן. משך הזמן שונה מאדם לאדם ולכן הדבר עשוי לארוך בין שבועות ועד שנים. לאור זאת – הטיפול הנו שמרני במהותו. בשלב ראשון יש לעצור את הפעילות המעמיסה על כף הרגל . במקביל יש להתחיל תרגילי מתיחות לגיד האכילס ולפסיה הפלנטרית. עיסוי מקומי בעזרת כדור טניס או קרח עשוי בהחלט לעזור. נוגדי דלקת יש לקחת יחד עם המתיחות. טיפולי פיזיותרפיה עשויים בהחלט לסייע. כך גם מדרסים או עקבוני סיליקון המוכנסים לנעל. במקרים קשים יותר – טיפול ב US גלי הלם, הזרקות של סטרואידים או PRP יהיו השלב הבא. טיפול ניתוחי לניתוק החלק הדלקתי של הפסיה הוא האפשרות האחרונה לטיפול. כאשר הוא יעיל רק ב 75-80% מהמקרים.